Nove hrvatske kovanice i novčanice, 2013.

Nove kovaniceProšla je polovica ove godine, a već imamo dosta numizmatičkih novosti – novih kovanica, novih novčanica i numizmatičkih kompleta.

Redovne kovanice kuna i lipa s godištem 2013. puštene su (barem formalno) u optjecaj 22. travnja. Ne znam je li itko imao bliski susret s njima u divljini – ja još nisam.

Uobičajeni numizmatički komplet optjecajnog kovanog novca, izdanje 2013., kakav se redovito izdaje svake godine, pušten je u prodaju odlukom objavljenom u Narodnim novinama br. 40 od 5. travnja.

Hrvatska narodna banka izdala je u povodu obilježavanja stjecanja punopravnog članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji prigodni optjecajni kovani novac od 25 kuna. Novac se pušta u optjecaj 1. srpnja.
Kovanica izgleda kao malo prerađena kovanica izdana povodom potpisivanja ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, ali barem ovaj put izdavanje kovanice ne kasni godinu dana za događajem kojeg obilježava.

članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji

U razdoblju od 2005. do 2013. godine Hrvatska narodna banka pustila je u optjecaj tri različita izdanja prigodnoga optjecajnog kovanog novca od 25 kuna kojima je obilježavala najvažnije događaje u procesu pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji. Ta tri apoena prigodnoga optjecajnog kovanog novca (kandidatski status, ugovor o pristupanju i punopravno članstvo) uvrštena su u numizmatički komplet prigodnoga optjecajnog kovanog novca.

numizmatički komplet prigodnoga optjecajnog kovanog novca

Narodna banka Hrvatske je izdala i prigodni zlatni kovani novac od 1000 kuna i prigodni srebreni kovani novac od 100 kuna u povodu obilježavanja stjecanja punopravnog članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji 1. srpnja 2013. Zlatnici i srebrenjaci se puštaju u prodaju 1. srpnja.

članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji

Novčanice od 10 i 20 kuna, s datumom izdavanja 9. srpnja 2012. puštene su u optjecaj 18. ožujka, a novčanice od 100 i 200 kuna, s istim datumom izdavanja, puštaju se u optjecaj 1. srpnja.
Novčanice imaju ista obilježja kao i prethodne, jedino je promijenjen datum izdanja i faksimil potpisa guvernera Hrvatske narodne banke, sada je to dr. Boris Vujčić.

nove novčanice

Sve navedene nove kovanice i novčanice uvrštene su u najnoviju verziju aplikacije Kunalipa za Android smartphone i tablete.

android aplikacija

Za kraj, spomenimo još i što nismo dobili.
Hrvatska narodna banka je još u listopadu 2010. najavila izdavanje sljedećeg zlatnog i srebrenog kovanog novca, a čije izdavanje (još?) nije realizirano:Povezani članci:

By Elvis Gambiraža on 29.06.2013. · Posted in Kovanice, Novčanice

2 komentara | Post Comment

garfield says:

Redovne kovanice iz 2013. su i de facto puštene. Ja našao dvije od deset lipa.

Vezano za zlatnike i srebrnjake – kovanice OI 2012. i 150 godina željeznice (2010) više nema smisla radit.

Posted on srpanj 2nd, 2013

joyce says:

Ja se slažem da svoj ​​blog ….
Mislim da je vrlo cool .. awesome

Posted on rujan 12th, 2013