Preskoči navigaciju Pretraživanje portala Access keys
prebaci na verziju za mobitele

Arhiva za rujan, 2011

Novčanice za testiranje bankarske opreme

Novac za testiranjeRiječ je o novčanicama koje tiskaju proizvođači i serviseri opreme za obradu, transport i pohranu novca, a koje su namijenjene ispitivanju ispravnosti rada navedene opreme. Kad strojevi počnu trgati i uništavati novac, serviseri ih, dok ne uklone kvar, umjesto pravim novčanicama „hrane” bezvrijednim tiskanim papirima koji samo oponašaju novac.
Iskreno, ne znam kako se u numiz notaf egzonumijskim krugovima ove „novčanice” nazivaju. Sigurno postoji neki opskurni ogranak numizmatike koji se bavi upravo proučavanjem i sakupljanjem takvih „novčanica”, ali mene osobno nikad nisu puno zanimale. Ali svejedno, povremeno mi dopadne šaka neka od takvih novčanica, a kako mi je žao baciti bilo što što sliči novcu, sakupio sam evo malenu zbirku.

sdk probni novac

Prikaži cijeli članak…

1 komentar - Što vi mislite o tome?  Napisao Elvis Gambiraža - 21.09.2011. 10:55 pm

Kategorije: Novčanice   Ključne riječi:

Turističko – promidžbeni novac Bar

Baranjski novacUdruga numizmatičara, filatelista i prijatelja starina Baranje, UNFPSB, je ovih dana izdala drugo izdanje turističko-promidžbenog novca udruge pod nazivom bar.

Prva serija je izdana godine 2009., sa temom životinje Kopačkog rita. O toj prvoj seriji je ing. Branislav Kujundžić na svom blogu objavio detaljni članak Prve Promidžbene novčanice Baranje

novac bar prva serija
(klikni na sliku za veći prikaz)

Prikaži cijeli članak…

Budite prvi s komentarom - Što vi mislite o tome?  Napisao Elvis Gambiraža - 12.09.2011. 12:04 pm

Kategorije: Novčanice   Ključne riječi: ,