Preskoči navigaciju Pretraživanje portala Access keys
prebaci na verziju za mobitele

Arhiva za kolovoz, 2012

Video: Izrada zlatnika

Izrada zlatnog kovanog novcaFilm “Gold Minting Process After Refining” prikazuje izradu zlatnih kovanica butanskog ngultruma u njemačkoj kovnici Mayer Mint GmbH.

Izrada zlatnog kovanog novca

Budite prvi s komentarom - Što vi mislite o tome?  Napisao Elvis Gambiraža - 24.08.2012. 5:11 pm

Kategorije: Video   Ključne riječi: ,

Povećala – oprema za numizmatičare

lupe za numizmatičareLupe iliti povećala mogu biti raznih oblika te različito mogu povećati određeni detalj. Služe za lakše analiziranje sakupljenog materijala te je neophodan pribor svakog numizmatičara, filatelista…
Potrudio sam se pronaći i ponuditi vam nekoliko različitih povećala, različite namjene i povećanja, a prihvatljive cijene i zadovoljavajuće kvalitete.
Naravno, sve ponuđeno je novo i nekorišteno.

Prikaži cijeli članak…

3 komentara - Što vi mislite o tome?  Napisao Elvis Gambiraža - 16.08.2012. 11:53 pm

Kategorije: Preporuke   Ključne riječi: , ,

Oznake izdavača i tiskara na novčanicama eura

oznaka tiskare na novčanici euraPri uvođenju zajedničke europske valute zamišljeno je da na novčanicama budu samo zajednička europska obilježja. Tako su, primjerice, posebne ekipe stručnjaka provjeravale da arhitektonska djela na licima novčanica, takva kakva su naslikana, ne postoje baš niti u jednoj zemlji, nego da budu umjetnička interpretacija određenog građevinskog razdoblja.

No, i novčanice eura na sebi nose oznake zemlje, točnije banke koje ju je izdala. Oznaka zemlje se krije u slovu kojim počinje serijski broj novčanica i (gotovo) svaka zemlja ima svoje slovo. Ipak, u Europskoj središnjoj banci su htjeli barem malo sakriti taj podatak, pa su i oznake učinili kompliciranima. Naime, sve europske zemlje koje su od početka preuzele euro, posložene su po abecednom redu (po lokalnom nazivu zemlje) i onda im se dodjeljuje po jedno slovo – počevši od posljednjeg slova abecede.

Prikaži cijeli članak…

Budite prvi s komentarom - Što vi mislite o tome?  Napisao Elvis Gambiraža - 07.08.2012. 2:40 pm

Kategorije: Novčanice   Ključne riječi: