Preskoči navigaciju Pretraživanje portala Access keys
prebaci na verziju za mobitele

Arhiva za travanj, 2011

Prodajna karta iz 1949

tačkicePrvih godina nakon II svjetskog rata, odnosno prvih godina socijalističke Jugoslavije, korišteno je dosta različitih robno-novčanih bonova i potrošačkih karti, kolokvijalno nazivanih „tačkice”. Ti bonovi i karte bili su namijenjeni racionaliziranoj opskrbi stanovništva.

U ovom članku prikazat ću jednu takvu prodajnu kartu iz svoje kolekcije, a koja još nije opisana u meni dostupnoj literaturi.

Riječ je o svojevrsnoj potvrdi kakve su se izdavale poljoprivrednicima pri prodaji njihovih proizvoda državi, kao nadomjestak za plaćanje novcem. Te prodajne karte imale su kupone s novčanom vrijednošću.

Iste takve prodajne karte, koje su korištene u Srbiji opisao je Zmago Jelinčič u „Katalogu novčanica jugoslovenskih zemalja, 2. dio – pomoćna izdanja” (Ljubljana 1989/90)
(na prikazanoj karti nedostaje veći broj kupona te je pogrešno izračunat broj kupona)

racionalizirana opskrba

U Srbiji su godine 1949 imali posebne karte, koje su upotrebljavali kod prodaje poljoprivrednih proizvoda po vezanim cenama. Kod obavezne prodaje su naznačili kupončić, koji je zatim služio kao dodatno platežno sredstvo kod kupovine poljoprivrednih potrepština i slično. Karta je imala pet kupona za 1 dinar, tri za 5, jednog za 10, šest za 20, tri za 50 i dva za 100 dinara. Važila je do 1.4.1950. godine.

Prikaži cijeli članak…

1 komentar - Što vi mislite o tome?  Napisao Elvis Gambiraža - 30.04.2011. 2:04 am

Kategorije: Bonovi, žetoni   Ključne riječi: , ,

TV kalendar: Uvođenje hrvatskog dinara i kune

uvođenje hrvatskog dinaraDva priloga iz emisije TV kalendar Hrvatske televizije iz 2009.
Prilog o uvođenju hrvatskog dinara 23. prosinca 1991., i još jedan o uvođenju kune 30. svibnja 1994.

Uveden hrvatski dinar, 23. prosinca 1991.

Prikaži cijeli članak…

Budite prvi s komentarom - Što vi mislite o tome?  Napisao Elvis Gambiraža - 20.04.2011. 11:24 pm

Kategorije: Video   Ključne riječi: , , ,

Čičekovi žetoni Razvitak Našice

čičekov zlatnikU kolovozu 1998. Miroslav Čiček, poduzetnik i tadašnji predsjednik uprave društva Razvitak d.d. iz Našica, kovao je svoje žetone u apoenima od 25, 50 i 100 kuna, kao svojevrsni privatni novac.

Žetoni su se mogli iskoristiti samo u Razvitkovim prodavaonicama, i njima se moglo kupovati u svim Razvitkovim prodavaonicama u neograničenim količinama.

Žetoni su izrađeni stoga što Čiček nije imao dovoljno sredstava za isplatu plaća svojim radnicima, a niti za otplatu dugova kooperantima. Tako su tim žetonima isplaćivane plaće, djelomično ili u cijelosti, u tvrtkama Razvitak d.d., Hana d.d. i LIV d.d. (sve iz Našica).

Prema riječima samog Čičeka: „Tako se olakšava i radnicima, jer bi se moglo dogoditi da zbog kompenzacije umjesto novca dobiju piliće.”

Na upite o legalnosti ovakve neovlaštene emisije gotovog novca, Čiček je odgovorio: „Sve je u skladu sa zakonom jer su ti žetoni boje zlata, isto što i, primjerice, često upotrebljavani bonovi. Iskovani su u državnoj kovnici IKOM u Zagrebu, a riječ je o projektu ekipe s Katedre za financijsko pravo Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Na tom projektu i ja bih trebao uskoro doktorirati. Nešto slično u Americi funkcionira kao gradski novac. U Našicama bi on s vremenom trebao postati i zanimljivost te imati svoju numizmatičku vrijednost.”

Bez obzira na Čičekove izjave o legalnosti takvog čina, ubrzo su intervenirale nadležne državne službe, te se Čiček odlučio na privremeno povlačenje žetona iz optjecaja.
Žetoni se danas rijetko nalaže na numizmatičkom tržištu jer je nakon ponovnog puštanja žetona policija zaplijenila žetone i protiv „izdavača” podigla kaznenu prijavu zbog narušavanja monetarnog sustava Republike Hrvatske.

Prikaži cijeli članak…

Budite prvi s komentarom - Što vi mislite o tome?  Napisao Elvis Gambiraža - 10.04.2011. 11:15 pm

Kategorije: Bonovi, žetoni   Ključne riječi: , ,